NFO Omega-3 1000 (60 kaps.)
-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.nfo
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
NFO® OMEGA-3 1000 m to starannie wyselekcjonowany, wysokiej jakości czysty, tłoczony na zimno, molekularnie destylowany olej rybny, pozyskiwany z ryb występujących w głębokich, zimnych wodach Oceanu Atlantyckiego i Morza Północnego.
NFO® OMEGA-3 1000 mg
Opakowanie na 30 dni. 60 KAPSUŁEK MIĘKKICH – masa netto 72 g.
NFO® OMEGA-3 1000 m to starannie wyselekcjonowany, wysokiej jakości czysty, tłoczony na zimno, molekularnie destylowany olej rybny, pozyskiwany z ryb występujących w głębokich, zimnych wodach Oceanu Atlantyckiego i Morza Północnego.
NFO® Omega-3 1000 mg to kwasy tłuszczowe Omega-3 w najwyższym dostępnym na rynku stężeniu w postaci trójglicerydów - tylko czyste oleje rybne mają wysokie stężenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3.
Składniki: olej rybny, otoczka żelatynowa, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), woda, przeciwutleniacz (mix tokoferoli).
Wartość odżywcza (2 kapsułki - 1 dawka dzienna):
- Wartość energetyczna - 18 kcal
- Tłuszcze - 2000 mg
- Nasycone - 500 mg
- Trans - 0 mg
- Olej rybny - 2000 mg W tym: Łącznie kwasy Omega-3 - 670 mg, EPA (kwas eikozapentaenowy) - 360 mg, DHA (kwas dokozaheksaenowy) - 240 mg.
Dawkowanie: Dorośli: przyjmować 1 kapsułkę dwa razy dziennie po posiłku.
Przechowywać w chłodnym, suchym ciemnym miejscu. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci. Nie przekraczać zalecanego dziennego spożycia. Suplementy diety mają na celu uzupełnienie diety i nie powinny być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety.
Korzyści zdrowotne ze stosowania pełnowartościowych produktów na bazie kwasów Omega-3:
- Zmniejszenie poziomu stresu, poprawa funkcji poznawczych, pamięci i uwagi;
- Wzmocnienie wzroku i nie dopuszczenie do jego pogorszenia;
- Poprawa metabolizmu lipidów;
- Wzmocnienie układu odpornościowego, zmniejszenie stanu zapalnego i zatrzymanie niszczenia chrząstki stawowej;
- Znaczące zmniejszenie ryzyko stresu oksydacyjnego w komórkach;
- Poprawa krążenia mózgowego;
- Wpływ na zdrowie reprodukcyjne, zwiększanie energii, witalności, wydajności i zachowanie młodości;
- Pomoc w rozszerzaniu kurczących się tętnic krwi, zmniejszając ryzyko zakrzepicy.
O jakości produktów NFO na bazie kwasów Omega 3 decydują:
- Źródło surowca: NFO nie korzysta z zewnętrznych źródeł zaopatrzenia w surowiec, tylko z jednego, znanego i pewnego - siedziba NFO INTERNATIONAL AS znajduje się w Trondheim – centrum norweskiej akwakultury i rybołówstwa oraz eksportu łososia norweskiego. W produkcji NFO® Omega-3 wykorzystuje się tylko ryby znajdujące się na niskim poziomie łańcucha pokarmowego, o bardzo niskiej zawartości zanieczyszczeń - takich jak rtęć, dioksyny i PCB (polichlorowane bifenyle - to odporne chemicznie substancje łatwo kumulowane w organizmach żywych, np. rybach, należą do grupy substancji zakazanych w produkcji i w użyciu. Mimo to w dalszym ciągu w użytku znajdują się duże ich ilości. Szacuje się, że z ok. 1,5 miliona ton PCB wyprodukowanych na świecie aż 2/3 pozostaje w użyciu lub w środowisku).
- Czas od połowu do rozpoczęcia pozyskiwania oleju: im krótszy tym lepiej. Czemu? Im krótszy czas, tym niższy parametr TOTOX (czyli stopień utlenienia, inaczej czystość - im niższy ten parametr, tym niższy stopień utlenienia). TOTOX ryby w akwenie wynosi zero. TOTOX minimalny ryby po złowieniu : 4. TOTOX wszystkich produktów NFO najczęściej wynosi 6 / 6,5 (na podstawie danych laboratoryjnych), mimo że przepisy unijne dopuszczają maksymalną wartość na poziomie 20. Jak to możliwe? Zakłady produkcyjne NFO znajdują się w pobliżu stacji zbierania połowów. Gotowy produkt można otrzymać już w kilka godzin po złowieniu ryby.
- Technologia produkcji: NFO stosuje wieloetapowe oczyszczanie surowca, włączając w to etap destylacji molekularnej, gwarantujące najwyższy stopień oczyszczenia oleju rybiego ze szkodliwych zanieczyszczeń. Ponadto producent, NFO INTERNATIONAL AS rygorystycznie przestrzega norweskich przepisów krajowych i UE, dotyczących czystości biochemicznej. Produkcja fizycznie odbywa się w fabryce należąca do Pharmatech AS, należąca do członka rodziny, produkcja odbywa się więc pod własną kontrolą.
- Formuła kapsułki: kapsułki w żelowej otoczce – o ich jakości decyduje stopień zabezpieczenia oleju w środku przed dostępem tlenu; istotne są też parametry fizykochemiczne – zawartość wszystkich wielonasyconych kwasów tłuszczowych PUFA (m.in właśnie Omega-3) w kapsułce niskiej jakości bardzo szybko spada w czasie. W kapsułkach NFO w okresie przydatności do spożycia zawartość nie zmieni swoich właściwości. Jest to oczywiście na bieżąco monitorowane przez producenta: NFO robi badania każdej partii produkcyjnej, stosując się do rygorystycznych wymogów: suplementy NFO produkowane są w jednej z najlepszych na świecie fabryk oleju rybnego z wdrożonym systemem kontroli jakości oraz certyfikatami ISO 9001, ISO 9002, GMP i HACCP.
NFO INTERNATIONAL ALS , Norwegia, Otto Nielsensvei 4, 7052, Trondheim, info@nfointernational.com
Osoba odpowiedzialna:
NUTRIK Sp. z o.o., Polska, Al. Jerozolimskie 81, 02-001, Warszawa, kontakt@nfo-originall.pl