-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.Now Foods
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Astaksantyna jest porównywalna do beta-karotenu, jednak w strukturze i działaniu antyoksydacyjnym znacznie się różni.
OPIS:
Alga Haematococcus Pluviaiis, jest źródłem niezwykle silnego antyutleniacza jakim jest karotenoid Astaksantyna. Znajduje się w tej samej grupie co beta-karoten jednak ma o wiele mocniejsze działanie. Dzięki swoim możliwościom antyoksydacyjne działanie obejmuje także mózg i centralny układ nerwowy.
Alga Haematococcus Pluvialis, jest źródłem niewiarygodnie silnego antyutleniacza - karotenoidowego pigmentu astaksantyny.
Astaksantyna jest porównywalna do beta-karotenu, jednak w strukturze i działaniu antyoksydacyjnym znacznie się różni. Działa dziesięć razy silniej niż beta-karoten i ponad pięćset razy mocniej niż witamina E.
Astaksantyna, ksantofilowy pigment Alg Haematococcus Płuvialis nadaje charakterystyczny kolor między innymi łososiom, krewetkom a także krylom. Jednym z najbardziej ciekawych zjawisk w świecie fauny i flory jest migracja łososi. Ryby te wspaniale kumulują astaksantynę w mięśniach i być może to wyjaśnia ich niesamowitą siłę w pokonywaniu odległości w górę rzek mierzoną w setkach i tysiącach kilometrów.
Ażeby wyjaśnić mechanizm działania astaksantyny potrzebnych jest więcej badań naukowych - ale już dzisiaj można bez żadnych obaw korzystać z jej unikalnych właściwości, czego dowodem może być olbrzymia ilość pozytywnych artykułów w wiodących prasach świata.
SKŁAD:
Materiał kapsułki – skrobia kukurydziana, karagen, gliceryna, woda; subst.przeciwzbrylająca – kwas stearynowy; nośnik – oliwa z oliwek Extra Virgin, mieszankatokoferoli z soi; ekstrakt z liści rozmarynu lekarskiego; astaksantyna (z Haematococcuspluvialis). Uwaga: zawiera składniki z przetwórstwa soi (bez GMO): mieszanka tokoferoli.
Zawartość składników fizjologicznie |
Zalecana do spożycia dzienna porcja: |
%RWS |
Naturalna astaksantyna (Zanthin®) |
8 mg |
- |
RWS – Referencyjna wartość spożycia (dzienna)
SPOSÓB UŻYCIA:
1 kapsułka 1 do 2 razy dziennie z jedzeniem.
PRZECIWWSKAZANIA:
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Ważne jest stosowanie zbilansowanej diety oraz prowadzenie zdrowego trybu życia.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Dane producenta:NOW Foods, Stany Zjedn. Ameryki, 395 S. Glen Ellyn Road, IL 60108, Bloomingdale, internationalsales@nowfoods.com
Osoba odpowiedzialna:
Savit Sp. z o.o., Polska, ul. Borkowska 5B, 30-438, Kraków, info@savit.pl