Inulina to rozpuszczalny błonnik prebiotyczny.
OPIS:
Inulina, fruktooligosacharyd (FOS), to rozpuszczalny błonnik prebiotyczny, który jest odporny na trawienie i dociera do jelita grubego zasadniczo nienaruszony. Bakterie probiotyczne jelitowe spożywają inulinę, a te z kolei wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które odżywiają komórki wyściełające okrężnicę. Inulina pomaga w ten sposób utrzymać zdrowie jelit i funkcjonowanie. Inulina ma przyjemny smak, który dodaje łagodnej słodyczy potrawom i napojom, ale ma bardzo niski indeks glikemiczny i nie wpłynie negatywnie na poziom glukozy w surowicy.
SKŁAD:
Inulina.
Składniki | W dziennej porcji (3 łyżeczki) |
Kalorie | 15 kcal |
Węglowodany | 8.1 g |
Błonnik pokarmowy | 7.5 g |
Inulina (FOS)(z niebieskiej agawy) | 8.4 g |
SPOSÓB UŻYCIA:
1 łyżeczka 1 do 3 razy dziennie. Wymieszaj z ulubionym napojem lub jedzeniem. Zacznij od 1 łyżeczki dziennie i powoli zwiększaj dawkę, aby ograniczyć dyskomfort w obrębie przewodu pokarmowego.
PRZECIWWSKAZANIA:
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Tylko dla dorosłych. Może powodować przejściowy dyskomfort w obrębie przewodu pokarmowego. Skonsultuj się z lekarzem, jeśli jesteś w ciąży / karmisz piersią, przyjmujesz leki lub masz dolegliwości medyczne.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci.