Vilcacora to również dietetyczny środek spożywczy zwiększający łaknienie i usprawniający funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Zalecany jest wszystkim tym, którzy mają problem z apetytem.
Czepota puszysta (Uncaria tomentosa) - zwana także zwyczajowo vilcacora i kocim pazurem (z hiszpańskiego Uña de Gato) to gatunek pnącza należący do rodziny marzanowatych. Pochodzi z północnej i zachodniej części Ameryki Południowej, Środkowej oraz Karaibów. Od wieków stosowana przez plemiona indiańskie - ze względu na swoje właściwości lecznicze. Zwiększa odporność organizmu - ze względu na obecność alkaloidów oksoindolowych, pobudzających zwiększanie ilości fagocytów i wykazującą zdolność hamowania agregacji płytek krwi. Jest również silnym antyoksydantem.
Składniki:
Sproszkowana czepota puszysta (Uncaria tomentosa) (Koci pazur), celuloza (kapsułka), roślinny kwas stearynowy (substancja wypełniająca).
Sposób użycia:
2 kapsułki 2-3 razy dziennie.